torsdag den 23. januar 2014

Design(er) og copyright.

I den danske strikkeverden findes der en superfantastisk dygtig designer, som er helt uovertruffen - både i design og gennemarbejdede strikkeopskrifter.
Designeren hedder Hanne Falkenberg.
Jeg er helt solgt over hendes ting.
Der er desværre et lille men ved det hele.
Hun sælger kun sine opskrifter sammen med garn hun selv har valgt.
Og det er kradsuld - eller også kaldet shetlandsuld.
Jeg tåler ikke ret godt uld, og har aldrig gjort det.
Testen består i at føle ulden på halsen, og der er kun få slags jeg kan have på - uden at få røde knopper.
Jeg har strikket flere af hendes ting - for mit barn, som bedre tåler kradsulden end mig.
Og jeg må indrømme, at jeg har sneget mig til at lave en enkelt af opskrifterne til mig selv.
Bare fordi - mens opskriften var her i huset - har jeg også strikket en til mig selv. Bare i en anden kvalitet garn, jeg kan holde ud at have på.
Hanne Falkenberg sælger kun sine ting i KIT, der indeholder opskrift og garn - nok til en størrelse XXl, selvom den kun skal strikkes i størrelse S.
Lidt ærgerligt for sådan nogle som mig.
Copyright. Det er noget af en jungle - både for forbrugere, designere, musikere o. lign.

12 kommentarer:

 1. Der er mange, der har det som dig, men jeg synes bare ikke, at Falkenbergs modeller bæres på den bare hud - jeg har i hvert fald kun strikket modeller, hvor jeg skal have noget inden under.
  I øvrigt er der da mig bekendt ingen copyrightlove, der forhindrer dig i at strikke 20 modeller, når du først har købt opskriften én gang. Det kunne da lige passe - det svarer jo til, at du kun må læse en bog én gang, når du har købt den. Du må bare ikke videresælge opskriften, men det giver jo næsten sig selv. I øvrigt er der heller ikke en sjæl, der kan kontrollere, at fx jeg låner dig en af mine opskrifter. Jeg har også lov til at låne mine bøger/CD'er m.m. ud til dig - det må bare ikke være i kommercielt øjemed.
  Som jeg har forstået det, men det er da rigtigt, at det nogle gange er en jungle.
  Jeg ved da godt, at designerne skal leve af det, og det sidste er måske lige på kanten, men den første af mine påstande er jeg altså 100 % sikker på, er rigtig - det har jeg fra en, der forhandler designer-strikkekit.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, Ellen, jeg sender dig mange virtuelle KNUS og KRAM.
   Som tidligere ansat i en virksomhed, der går meget ind i og for copyright.... tænker jeg jo meget i, at det er jo designernes o.lign. "løn", hvis vi kopierer/låner ud.
   Jeg må gerne "låne" :-)
   TAK for et godt syn på den sag.

   Slet
  2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

   Slet
  3. Navnet 'copyright' siger det i sig selv: Du har ikke lov til at kopiere og dermed distribuere noget. Det er også det, der står på dvd'er, fx. Der har aldrig stået, at man ikke må låne originalen ud :-)
   Men du får lige et virtuelt kram tilbage ;-)

   Slet
 2. Ja strik du bare løs når du har købt og betalt opskriften. Det tror jeg da gerne man må - kan slet ikke forestille mig andet :) knus og god aften (beklager jeg er lidt stille for tiden - men har såååå travlt :D )

  SvarSlet
  Svar
  1. Anette, jeg gætter på at du har travlt med kobberbryllupsfesten???

   Slet
 3. Ja, det er drønærgerligt, når man nu gerne vil strikke en smuk model, at man så ikke selv kan vælge garnet

  SvarSlet
  Svar
  1. Lydert, ja det er det bestemt. HF har også en blanding af bomuld/hør, men det virker så hårdt!!

   Slet
 4. Det er da dumt, at Hanne Falkenberg kun sælger kun sine ting i KIT. Jeg kan bestemt godt forstå, at du benyttede lejligheden, da opskriften var i huset. Må vi se, hvad du har strikket?
  Klem og rigtig god aften!

  SvarSlet
  Svar
  1. Madame, jeg har strikket modellen Plisse, desværre i Holst uld, og den bestod prøven på halsen, og i virkeligheden kradser det ligeså meget som HFs uld, så den fik kun kort tid her ihuset, inden den havnede til genbrug. Men du kan se den her:http://kifi-hexen.blogspot.dk/search?q=plisse
   God fredag og klem

   Slet
  2. Hvor er den fin! Det var synd, den kradsede - men nu er der en anden, der bliver lykkelig. Klem og rigtig god weekend!

   Slet
 5. Strik du bare, når først du har købt en opskrift. Jeg har netop købt et kit, bare for at få opskriften, og jeg strikker, men glæder mig helt vildt til at lave den i noget andet garn ...

  SvarSlet