fredag den 1. juli 2016

brev i E-boks

For nogen tid siden fik jeg indkaldelse til screening for brystkræft i min E-boks.
Jeg skulle møde i Ringsted. Det undrede mig, jeg tænkte, at de nok havde sparet mobilbussen væk.
Næ, det havde de ikke.
Jeg var så heldig at de havde et afbud her i Køge - i mobilbussen.
Årsagen til, at jeg skulle til Ringsted, var, at der var fuldt booket i bussen, og der er rigelig kapacitet i Ringsted.
Der ville går nogle uger, før jeg kunne vente svar.
Det kom i går, og der er ingen tegn på brystkræft.
Det var så sidste gang, jeg kunne deltage i den undersøgelse.
Hvis jeg i fremtiden ønsker en screening, skal jeg henvende mig til egen læge.
Årsag: alderen ....

Jeg tænker på en undersøgelse jeg deltog i på Gentofte hospital for ca. 10 år siden. Det var et forskningsprojekt om befolkningen skal screenes for lungekræft. Jeg mødte op hvert år i 5 år, pustede, blev interviewet og jeg kom også i den gruppe, der blev CT scannet. På det tidspunkt var mine lunger ganske fine. Det er de stadigvæk - fik jeg jo konstateret sidste efterår.
Da projektet var færdigt, fik vi at vide at det ville tage ca.10 år at gennemgå al materialet, før der kunne tages stilling til om der skulle være en landsdækkende screening.
De 10 år er jo gået nu.
Det koster jo mange millioner at foretage sådan en screening, så spørgsmålet er om der er vilje og penge til at sætte det i værk.

4 kommentarer:

 1. Det er jo for og imod med de der screeninger. Mange mener, at man finder alt for mange tilfælde, som man behandler evt. med operation, der slet ikke nogensinde ville gøre nogen skade, og at patienten bare ville være død af naturlige årsager uden nogensinde at have haft gener. Jeg fandt denne artikel i KD til dig: http://www.kristeligt-dagblad.dk/kronik/2014-06-30/screening-skaber-mere-angst-end-tryghed

  God læselyst - og så forresten: Tillykke med at du ikke har cancer. Jeg har - af ren dovenskab - aldrig gået til de undersøgelser. Jeg føler ikke, det har noget med mig at gøre, men det kunne godt være, jeg skulle tage det synspunkt op til revision.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, folk har jo deres synspunkter og holdninger. Fred være med det.
   Jeg deltager og har det godt med det.

   Slet
 2. Først en løftet pegefinger og et fyyy til Hanne. Min brystkræft var blevet opdaget alt for sent, hvis ikke den var blevet fundet i en screening.
  Der er 5000 om året, der får brystkræft i DK - skulle man så bare lade alle dem sejle deres egen sø, fordi der er 500, der ikke bliver fejldiagnosticeret, men måske bare bliver behandlet tidligt i forløbet?
  Nå. Jeg er selvfølgelig ekstra farvet i det spørgsmål, for jeg var en af dem, hvor knuden var aggressiv, så jeg var lykkelig over, at de fandt den ved en screening - jeg kunne ikke selv mærke den, ikke engang da jeg vidste, hvor jeg skulle trykke.
  Af samme grund bliver jeg mammograferet, til jeg er 80 år.
  Jeg er heller ikke imod tarmscreening. En sådan opdagede min søsters tarmkræft inden hun fik symptomer, og hun er i dag (også) helt rask.
  Godt, du blev frikendt, men lov mig aldrig at svigte en screening, Kisser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, det var jo den sidste screening, jeg kunne deltage i - pga alderen.
   Jeg skal da helt sikkert deltage i tarmscreeningen. En veninde fik også konstateret forstadie til kræft i tarmen, og blev helbredt med et enkelt indgreb.
   Ja, det er gode historier med dig og din søster. Værd at lytte til :-)

   Slet