mandag den 14. juni 2010

Hos Dronningen

Kl. 9.15 mødte M (kollega) og jeg på Kongens Nytorvs Metrostation og sammen vandrede vi over til Christiansborg, hvor audienslokalerne befinder sig.

Her er indgangen til slottet, og det er godt bevogtet af Livgarden.
Der er indskrivning mellem kl. 9.15 og 9.45.
Audienserne starter kl. 10.00 (sharp).
Vores navne står opført på lange lister. Der bliver skrevet en linje på hver af os af en af Dronningens adjudanter, mens en anden adjudant noterer et eller andet på en anden liste. Det viste sig, at det var særlige kendetegn på hver enkelt person.
Folk, der er tildelt ridderkors kommer først ind, dernæst os med fortjenstmedaljer i sølv.
Dronningen har 6 adjudanter, 2 fra hvert værn (hæren, søværnet og luftvåbnet), der følger Dronningen og prinsgemalen på deres færd rundt.
Der stod 4 ved indskrivningspulten og 1 ved indgangen til selve audiensværelset.
Vi kunne så sætte os eller vandre lidt rundt i det store modtagelsesværelse. Der blev serveret kaffe og te - altså høflig selvbetjening.
Der var 90 der skulle i audiens i dag.
Der kom også en af vores kolleger fra Århus.
Disse 2 gardister stod vagt alt mens audiens var i gang. De hørte til de meget høje gardister, og hver gang en person gik forbi dem eller nærmede sig udgangen (på vej ud) klappede de hælene højlydt sammen.
Jamen, vi er jo dekorerede personer, så det hører sig vel til. Det var liiiige før, jeg måtte hen og "prikke" til dem, for de stod fuldstændig urørlige. Fantastisk at de kan.
Herunder sidder jeg pænt og venter. Tiden var på ingen måde lang. Jeg kom ind til Dronningen ca. 12.30.
Medaljen skal sidde på venstre side, så jeg lagde jakken, inden jeg kom i audiens, selvom adjudanten sagde, at min jakke var ganske pæn, så hvorfor det. Jo da, medaljen skal kunne ses af Dronningen.Billedet herunder er fra hallen, hvor man kommer ind. Der er garderobe og toiletter.

Inde i det store modtagelsesrum, hvor vi venter pænt på vores tur, bliver man så hentet af en adjudant. Derfor noterer de særlige kendetegn på hver enkelt. Ganske smagfuldt synes jeg. Og så bliver man fulgt hen til en mellemgang, hvor der er en person, der instruerer os i, hvad vi skal. Intet er rigtigt, og intet er forkert. Vi skal neje/bukke let lige når vi kommer ind, gå et par skridt hen til vores siddende Dronning, række hende hånden (vi har hvide handsker på), sige goddag, navn og tak for medaljen, hvorefter vi straks skal fortælle om os selv, lige præcis hvad vi har lyst til. Dronningen begynder lige så stille at række hånden frem, når audiensen er slut. Vi trykker i hånd og går hen til døren og nejer igen.
Det var en kæmpe oplevelse. Højtideligt og alligevel nede på jorden.

Her er ind-/udgangen til audienslokalerne.
Der stod mange pårørende og ventede udenfor. De må nemlig ikke komme med ind. Det er personligt, står der i papirerne, man får ved dekoreringen.

Lars Larsen fra JYSK var også i audiens, fordi han har fået tildelt Ridderkorset, og han udbrød, da han gik ud af døren: og det gør ikke ondt!!
Og det må jeg give ham ret.

Vores kollega fra Århus havde sin kone installeret på et hotel, så han ville ikke med videre ud i byen.
Vi ville nemlig ud at spise frokost og snakke dagens oplevelser/begivenheder igennem.
Vi vandrede hen til Vandkunsten (gade i København) og fandt en god plads i solen på en restaurant af samme navn som gaden og bestilte stjerneskud, og jeg ville bare have en stor kold fadøl. SE selv.

Bedst som vi sidder og spiser falder mit blik på den anden side af gaden, og hvad ligger der? SOMMERFUGLEN - en SKØN garnbutik. Der måtte vi hen bagefter.
Som sagt så gjort, og deres udvalg var så stort, at jeg overhovedet ikke kunne bestemme mig for noget som helst. Betjeningen var helt i TOP.
Men mon ikke jeg kan bestemme mig for et eller andet næste gang jeg kommer derind, for jeg har aftalt med min søde datter at vi skal derind en gang, når det er ved at være ferietid.

12 kommentarer:

 1. Det var vel nok spændende at læse, Kisser! Og du ser bragende godt ud i dit dronninge-outfit. Jeg synes, det var en rigtig god idé, at I gik ud og spiste bagefter - det er jo en ganske særlig dag :-)

  SvarSlet
 2. Madame: En ganske særlig oplevelse :-)
  Tak tak. Dejligt også at spise skønt stjerneskud ude i solen og snakke dagens oplevelser igennem.
  M kender også vores fælles ven John K., så det var også ganske specielt.

  SvarSlet
 3. Nej, hvor spændende - godt gået! Lader til I havde en fin dag!!

  SvarSlet
 4. Sikke da en oplevelse du har haft. Og selvfølgelig skulle I da ud at spise bagefter. Man kan da ikke bare tage hjem efter så stor en oplevelse.

  SvarSlet
 5. Lavendel: særdeles fin dag.

  SvarSlet
 6. Anette: jeg tror det var blevet lidt "tomt" hvis vi bare var taget hjem uden at snakke om situationen over en frokost.

  SvarSlet
 7. Det var interessant læsning af en meget speciel oplevelse for dig, og hvad kan være mere dansk end et stjerneskud og en fadøl bagefter? Man kan da ganske rigtigt ikke bare tage hjem og lade som ingenting.

  SvarSlet
 8. Kisser, hvor var det spændende at læse om dit besøg hos dronningen. Det er lige præcis sådan som jeg havde forestillet mig det, meget højtideligt og så alligevel helt nede på jorden. Hvor ser du godt ud i dit kongelige outfit.
  Godt, at I markerede dagen ved at gå ud og spise, det er jo ikke til hverdag man møder majestæten.
  Tak fordi du ville fortælle os om din store dag. Da jeg i går læste, at du skulle i audiens, fik jeg associationer til Matador, da Laura fik sin medalje. Men det kommer jo slet ikke på højde med hvad du har oplevet.

  SvarSlet
 9. Ellen: det var en god beslutning om at gå ud at spise sammen bagefter. Ih, hvor det smagte godt.

  SvarSlet
 10. Annette: Tusind tak.
  Sjovt nok sendte jeg også Laura en tanke, da jeg stod der i ventekøen.
  Det var i det hele taget en god og anderledes oplevelse.

  SvarSlet
 11. Sikken en oplevelse :-)
  Forstår godt at man ikke bare går lige hjem bagefter. Det er i grunden en fin gestus at give folk en medalje for tro tjeneste.
  Tillykke til dig fra Laura :-)

  SvarSlet
 12. Laura: tusind tak skal du have.

  SvarSlet